christelijke vacatures

Carrièreswitch

Ik las gisteren in een artikel dat mensen van baan durven te wisselen en dat dit massaal gebeurd. Uit het artikel bleek dat niet alleen gewisseld van werkgever maar ook daadwerkelijk van baan. Een carrièreswitch dus. Zo werd er een voorbeeld gegeven van een accountmanager die wijnimporteur werd en een pr-manager die stewardess werd. Volgens Metronieuws blijkt uit cijfers van het CBS dan 937.000 mensen tussen de 15 en 75 jaar vorig jaar een ander beroep had dan het jaar er voor. Wat maakt dat we massaal wisselen van baan?

Economie trekt aan

Uít alle cijfers van afgelopen jaar blijkt dat de economie weer aantrekt. Bedrijven durven, na de kredietcrisis, weer te investeren in hun bedrijf en in (nieuw) personeel. Dit zorgt er voor dat er krapte op de arbeidsmarkt is ontstaan; het aantal WW-uitkeringen neemt af en bedrijven hebben steeds meer moeite met het vinden van nieuwe medewerkers. Dit zorgt enerzijds voor problemen binnen bedrijven en anderzijds voor kansen voor werkzoekenden. De eisen bij bedrijven worden in veel gevallen minder streng en de touwtjes worden enigszins losgelaten.

Creativiteit

De krapte op de arbeidsmarkt vraag van bedrijven vaak niet alleen voor een versoepeling van de eisen. Bedrijven moeten creatiever gaan denken in de werving van nieuw personeel. Veel bedrijven investeren in het verbeteren van het wervingsproces; vacatureteksten worden vaak zo aangepast dat het opvalt bij werkzoekenden en de “candidate journey” of “candidate experience” is steeds belangrijker. Daarbij worden niet alleen de vacatureteksten aangepakt, maar vaak ook het sollicitatieformulier. Alles moet korter en gemakkelijker. Een goede ontwikkeling, mijns inziens.

Verder zoeken bedrijven naar nieuwe mogelijkheden om personeel aan te trekken. Zo krijgen mensen die al enige tijd geen baan hebben, weer kans. Maar ook worden er (verkorte) opleidingstrajecten gestart voor werkzoekenden, statushouders en andere groepen. Zo zijn er verkorte opleidingstrajecten voor de bouw (Bouwmensen Apeldoorn) en voor Verzorgende IG.

Nieuwe kansen

Deze ontwikkelingen zorgen voor nieuwe kansen op de arbeidsmarkt. Als je iets nieuws wil, zijn er vele opties. Daarom is het op dit moment dus ook een goed moment om een carrièreswitch te maken. Dus ga bij jezelf eens na welke talenten je van God hebt gekregen. Zet je die op dit moment in je carrière (en/of baan) volledig in of zou je wat anders willen? Als je bij het tweede terecht komt, dan zou dit het moment kunnen zijn om goed na te denken wat je zou willen en eens op onderzoek te gaan naar de mogelijkheden.

Studeren & werken

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.