Nog even en alle scholen in het land zijn weer begonnen. Zo langzamerhand starten ook de mbo en hbo instellingen weer. Hoe ga jij het nieuwe jaar in? Met frisse moed of gezonde tegenzin? Goed voorbereid naar school dat betekent meer dan de juiste agenda en een reserve pen.
Zo ga jij goed voorbereid naar school
Weer beginnen na de vakantie: de een kan niet wachten, terwijl de ander er enorm tegenop ziet. Dat kan verschillende redenen hebben. Je moet bijvoorbeeld weer in je “oude” ritme komen of misschien begin je aan iets nieuws: een nieuwe school, een stage of wellicht ga je afstuderen en zie je je diploma steeds dichter bij komen.
Het jaar fris beginnen is echter belangrijk. Het kan je veel stress voorkomen als je zorg dat je het jaar goed begin. Daarnaast kan het enorm schelen voor je cijfers of het plezier wat je in je studie kan hebben. Daarom geef ik in dit blog een aantal tips om goed voorbereid naar school te gaan.
Tip 1: goede spullen
Het is allereerst belangrijk dat je goede spullen hebt. Zorg ervoor dat je de boeken hebt die je denkt nodig te gaan hebben en zorg ervoor dat je een schrijf- of collegeblok hebt, een agenda (op papier of digitaal), pennen en een goede laptop. Niets is stressvoller dan een dag moeten wachten op een boek vlak voor je tentamen of nog gauw naar de winkel te moeten fietsen voor een goede pen.
Zorg dus dat je de goede spullen hebt. Vaak zijn in diverse winkels wel spullen te vinden om je studie goed te beginnen. Daarnaast geeft elke school een boekenlijst uit met de boeken die je nodig gaat hebben voor je studie.
Tip 2: planning
Dit punt klinkt voor jou misschien wat cliché, maar een planning is een goede manier van beginnen. Plan in wanneer je lessen hebt, tentamens, en andere belangrijke deadlines. Breid je planning uit met momenten waarop je gaat leren en momenten dat je wilt gaan ontspannen.
Het aan de planning houden kan een lastig punt zijn. Ik was hier nooit zo goed in en dan liep alles verkeerd. Uiteindelijk was ik dan nog op de laatste dag het hele boek aan het leren. Daarom moet je flexibel met je planning omgaan en niet te strak plannen. Plan ook vrije tijd in en mocht er iets wijzigen, pas je planning dan daarop aan.
Tip 3: motivatie
Bedenk aan het begin van het schooljaar waar je het allemaal voor doet. Niks is motiverender dan een (groter) doel voor ogen hebben. Wellicht wil je je diploma halen, of je stage. Maar bedenk ook wat je in het komende schooljaar wilt gaan leren en wat je daar uiteindelijk mee wilt bereiken. Maak dit zo concreet mogelijk, dan haal je er de meeste motivatie uit.
Motivatie bestaat uit twee vormen, intrinsieke en extrinsieke motivatie. Extrinsieke motivatie kunnen je ouders zijn die zeuren dat je eens moeten gaan leren of de docent die zegt dat je je huiswerk moet gaan doen. Maar ook een beloning, zoals een reis wanneer je je diploma haalt.
Intrinsieke motivatie komt vanuit jezelf. Je raakt gemotiveerd omdat je weet wat je wilt bereiken bijvoorbeeld. Iedereen wil diep van binnen verder komen, wijzer worden, zelfstandiger. Moedig die gedachten aan, dan raak je intrinsiek gemotiveerd.
Tip 4: manier van leren
Om effectiever te leren, kun je bedenken op welke manier je leert. Hiervoor zijn verschillende instrumenten. De meest bekende is denk ik wel de leercirkel van Kolb, waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen een doener, denker, beschouwer en beslisser. Hieraan zijn verschillende manieren van leren te ontdekken. Als het goed is kent jouw docent deze methode ook en kan hij je helpen om je op de goede manier te leren. Ontdek hier wat jouw leerstijl volgens de leercirkel van Kolb is.
Ikzelf heb verschillende leerlingen gecoacht met het leren op basis van hun zintuigen. Hierbij kun je terugdenken aan een situatie van eerder deze dag. Ik gebruik vaak het voorbeeld van een vuilniswagen die achteruit rijdt. Wat heb je onthouden? Het geluid van het achteruit rijden, de smaak van het snoepje wat je in je mond had, de stank, de kou die je voelde of de achteruitrijlichten die je zag? Aan hand van je zintuigen kun je een leerstijl kiezen die bij je past en waardoor je dingen onthoud. Mocht je meer informatie willen, dan mag je altijd contact opnemen.
Afgestudeerd?
Ben je vorig jaar al afgestudeerd en op zoek naar een baan? Kijk op www.christelijke-vacaturebank.nl en solliciteer op openstaande vacatures of laat je CV achter!