Duurzaam thuis werken

christelijke vacatures

Werk en privé scheiden

Als je thuis werkt, komt werk erg dicht bij je privésfeer. Werk en privé lopen al snel door elkaar. Kader werk en privé duidelijk af.

Ik hoorde laatst een verhaal over een gezin wat elke ochtend op de fiets stapte, alsof zij naar school en naar werk gingen. Na een rondje gefietst te hebben, gingen ze terug naar huis en begon de school- en werkdag. Ook ’s middags sloten zij de school- en werkdag af, door een rondje te fietsen.

Dit is een mooi voorbeeld van het scheiden van werk (of school) en privé. Het gezin schept een duidelijke grens tussen school/werk en privé, door net te doen alsof zij naar werk/school fietsen. Dat hoeft natuurlijk niet persé, maar het is wel belangrijk om werk en privé te scheiden.

Om deze scheiding duidelijk aan te brengen is het raadzaam om je aan jouw normale werktijden te houden (indien mogelijk) en niet in je pyjama te blijven zitten. Op die manier laat je ook je bewustzijn weten dat je een overgang maakt van privésfeer. Ga ook niet dat ene uurtje ’s avonds nog even je mail checken of die ene taak doen, waar je vandaag niet aan toe kwam. Neem buiten je werktijden de tijd voor jezelf en je privéleven.

Zelf start ik ’s ochtends op, doe ik mijn ‘normale’ kleren aan en ga ik met koffie en ontbijt achter mijn computer op onze ‘hobbykamer’ zitten. Tijdens de lunch eet ik samen met mijn vriendin in de woonkamer of op het balkon. Na mijn werkdag doe ik boodschappen of ga ik koken.

Zorg voor een goede werkplek

Een ander belangrijk punt bij (langdurig) thuiswerken is je werkplek. Op je werk heb je vaak een luxe bureaustoel en een bureau wat in hoogte verstelbaar is. Op die manier kun je de stoel en het bureau instellen op jouw lengte, zodat je bij je bureauwerk geen fysieke klachten krijgt.

Thuis is dat vaak anders. Veel mensen werken aan de keukentafel, op een vaste stoel. Dit is goed voor een diner of om een middag bijvoorbeeld bordspellen aan te spelen, maar niet voor langdurig bureauwerk. Een verstelbare bureaustoel én bureau wordt aangeraden, al zal dit niet altijd handig zijn in huis. Zorg dan in ieder geval voor een verstelbare bureaustoel.
Ook werken achter een laptop kan fysieke klachten veroorzaken. Het scherm is vaak lager dan je hoofd, waardoor je krom moet zitten om op je scherm te kijken.

Ergomotion biedt de volgende handleiding voor het instellen van jouw beeldschermwerkplek:

Pauze

De pauze is een belangrijk moment op onze werkdag op kantoor. We nemen even afstand van ons werk en doen sociale contacten op met onze collega’s. Sommige mensen zeggen dat de gesprekken bij het koffie zeer waardevol zijn en de productiviteit verhogen.

Allereerst is het belangrijk om, ook nu je de gesprekken met je collega’s niet meer hebt, op tijd pauze te nemen. Er zijn verschillende pauzesoftware die je hierbij kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld EasyFWD. Tijdens de pauzes is het goed om even uit de ruimte weg te gaan waar je de hele dag werkt. Een wandeling tijdens de lunchpauze kan ook bijdragen aan een werkroutine, wanneer je dat op werk ook met collega’s deed.

Neem verder de tijd voor sociale contacten met collega’s. Nu je jouw collega’s niet meer tegen komt op de gang, maak je misschien minder snel een praatje over jouw en hun sociale leven. Ik merk als ik Skype-overleggen voer dat ik sneller minder tijd neem voor sociale contacten.

Gisteren hoorde ik van iemand dat zij en haar collega’s elkaar ook regelmatig belden om even sociaal contact te leggen en het even niet over werk te hebben. Ik vond dat een goed idee, een ‘koffieautomaatgesprek’ voeren. Door dit soort gesprekken, ontstaan vaak goede ideeën, er wordt met elkaar afgestemd en om elkaars mening gevraagd. Het kan dus waardevol zijn om hier inderdaad ruimte voor in te bouwen.

Communicatie

Verder bouwend op vorige alinea is het goed om af te spreken wanneer je via welke kanalen communiceert. Voor verschillende momenten is een ander communicatiekanaal handig.

Op kantoor wordt de mail voor veel zaken gebruikt. Maar de hele dag heen en weer mailen heeft geen zin. Op een kantoor waar ik werkte heerste een mailcultuur. Men ervoer dat er veel mail werd verstuurd en dat men daarom weinig aan andere werkzaamheden toe kwam.

Pak daarom als je snel antwoord wilt, of meerdere vragen hebt de telefoon. Ook om af te stemmen, werkt de telefoon goed. Hiervoor kan ook videobellen gebruikt worden, dan wordt het (voor mij) wat persoonlijker, doordat je de andere persoon kan zien.

De mail is handig als je informatie moet geven of afstemmen. Daarnaast kun je vragen neerleggen die langer kunnen wachten of de mail als 2e optie gebruiken, wanneer je degene die je moet hebben (meerdere keren) niet bereikbaar is. Daarnaast reageren sommige mensen wel op de mail, maar niet op telefoon, bijvoorbeeld in overleggen.

Verder is het handig om met je collega’s af te stemmen welk medium jullie gebruiken voor video-overleggen en videobellen. Je hebt tegenwoordig veel soorten: Hangouts, Skype, Whatsapp, Zoom, Teams, etc. Ze hebben allemaal zo hun voor- en nadelen, maar zijn niet allemaal even veilig. Zoek dit goed uit of vraag het na bij de ICT-afdeling van jouw organisatie. Bij de organisatie waar ik werk, werken we met Skype.

Neem op tijd vakantie

Als je veel thuis bent en toch niet weg kan, is de verleiding om door te werken best groot. Waarom zou je vakantie nemen? Je kan toch niet weg.

Echter is het wel goed om op tijd rust te nemen. Zo kan je vrij nemen als je kinderen (als je die hebt) vrij hebben in de vakanties, of anders een vrije week opnemen om tot rust te komen en je eigen ding te doen. Ga wandelen, fietsen, gamen, etc. Echt een week even loskomen van werk en je eigen ding doen.

Zorg er dan ook voor dat je los komt van werk en laat je laptop en werktelefoon uit, want de verleiding om dan toch even te kijken kan wel groot zijn. Neem echt even rust en afstand van je werk, dan kun je er na een vrije week weer lekker tegen aan.

Over auteur

Ik ben de eigenaar van de Christelijke Vacaturebank en heb deze op 23 januari 2017 opgericht. Naast mijn werk voor de Christelijke Vacaturebank werk ik als HR Medewerker bij een detacheerder.