christelijke vacatures

Werk en privé gescheiden houden, hoe doe jij dat?

8 op de 10 Nederlanders gebruikt tijdens de vakantie het internet om even de werkmail te checken. Daarnaast werken we ook vaker tijdens de vakantie, stelt onderzoeksbureau Multiscope. De vakantie is dus een goed moment om eens aandacht te besteden aan het scheiden van werk en privé. Niet alleen op het werk heb je hier mee te maken, maar ook tijdens de studie. Wat doe je bijvoorbeeld als er een tentamen na je vakantie plaats vindt? Zou jij dan op vakantie gaan leren? Werk en privé gescheiden houden, daarover gaat dit blog.

Werk en privé scheiden

Met de komst van de smartphone en mobiel internet is het wel heel gemakkelijk geworden om even gauw je school- of werkmail te checken op vakantie of even dat artikel door te nemen wat je moet kennen voor het tentamen net na je vakantie. De grenzen vervagen en werk/studie en privé lopen al gauw door elkaar.

Het blijkt echter dat mensen die werk en privé gescheiden houden, hoog scoren op efficiëntie en gezondheid. Iedereen heeft ontspanning nodig. Doe je dit niet, dan raak je uitgeput en ben je minder creatief.

Hoe kan je werk en prive gescheiden houden

Ook ik moet bekennen dat ik me schuldig maak op het checken van mail of het lezen van een artikel tijdens mijn vakantie. Daarnaast doe ik dit ook nog regelmatig op vrije dagen, op de terugweg van mijn werk, enzovoorts.

Toch heb ik een aantal maatregelen genomen om werk en privé toch enigszins gescheiden te houden:

  1. Geen werk- en schoolmail op mijn privémobiel. Als ik toch overal mijn mail wil kunnen lezen (omdat ik bijvoorbeeld onder werktijd reis), heb ik hiervoor een aparte mobiel gereserveerd.
  2. Vrije dagen (redelijk) strak aanhouden.
  3. Niet in het weekend met werk bezig zijn.

Hoewel ik hiermee een en ander afgebakend heb, blijft het toch lastig om met een onderneming als de Christelijke Vacaturebank werk en privé te scheiden.

Vakantie = vakantie

Vergeet verder niet dat vakantie, vakantie is. Neem dus de tijd om uit te rusten en te relaxen. Zoek ontspanning door leuke dingen te doen. Als je een tentamen hebt na de vakantie, kun je er beter voor kiezen je vakantie in te korten tot enkele weken en in de andere weken te leren. Dit in plaats van de hele vakantie bezig te zijn met het tentamen, dat kost je veel energie.

Tips

Heb jij nog tips om werk en privé te scheiden, dan hoor ik het graag hieronder. Zo kunnen we elkaar helpen om in de vakantie goed uit te rusten en creatief te blijven op school en in ons werk 😊

Studeren & werken

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.