blog thuizorg

Werken in de thuiszorg.

Er zijn steeds meer ouderen die thuis hulp nodig hebben. Dat kan onder andere zijn een hulp in de huishouding, of hulp bij het douchen, aankleden of hulp bij het toedienen van medicatie. Door de druk op de zorg is er helaas vaak geen tijd meer voor een gesprek en een luisterend oor. Terwijl juist daar zo’n grote behoefte aan is.

Ik heb zelf vanaf 2007 tot en met september 2020 met veel plezier in de thuiszorg gewerkt. Het was precies wat ik zocht, mensen helpen die zo hard hulp nodig hebben. Het is enorm dankbaar werk, gezegend voelde ik mij met deze baan. Ik werkte als hulp bij het huishouden, het belang daarvan wordt helaas erg onderschat. Dat was voor mij des te meer een reden om het door te zetten. Want er komt zoveel meer bij kijken.

Meer dan huishouden alleen.

Het is ook je taak om te signaleren, of er iets van belang is met betrekking tot je cliënt om aan je leidinggevende door te geven. Het kan zijn dat je cliënt niet meer voor zichzelf kan zorgen, of deels niet mee. Zo kan het zijn dat het gedrag ineens veranderd, bijvoorbeeld niet meer willen eten of geen maaltijd meer kunnen maken. Etenswaren die bederven in de koelkast, of lichamelijke gebreken krijgen. Het is van belang daar heel goed op te letten.

Er kunnen ook situaties voorkomen die minder leuk zijn. Het is van belang daar goed mee om te kunnen gaan. Meestal kun je daar een (korte) cursus over krijgen. Ik heb dat ook gedaan en dat heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. Het kan zijn dat je opeens geen goed meer kan doen bij de cliënt, degene wordt opeens onvriendelijk, of je kan met een cliënt niet goed communiceren. Daarom is het van belang dat je bij dit werk inlevingsvermogen hebt. En erg veel geduld. En daarmee bedoel ik dat het kan voorkomen dat degene zich niet goed kan uiten, veel pijn heeft, de kinderen niet meer ziet, of zich eenzaam voelt. Bijna altijd is er wel een reden voor bepaald gedrag.

Van werk naar dierbare en mooie herinneringen.

Bij mij werd in 2018 de diagnose reuma gesteld. Het afgelopen jaar werd het werk in de thuiszorg helaas te zwaar. Door de reuma ging ik langzaam achteruit waardoor ik beetje bij beetje steeds meer minder uren kon werken. En op den duur ging het helaas helemaal niet meer. Met pijn in het hart ben ik gestopt, ik miste het enorm want met een aantal cliënten had ik heel mooie band opgebouwd. Mijn gedachten gaan vaak terug naar die mooie momenten, het zijn nu dierbare en mooie herinneringen die in mijn hart gegrift zijn.

De helende werking van de natuur.

Soms kan het werk ook heel heftig zijn, want als een cliënt ernstig ziek wordt en het onvermijdelijke afscheid komt. Gelukkig kon ik daar goed mee om gaan, en lukte dat niet dan haalde ik de rust en berusting uit de natuur. Dat hielp enorm, een strandwandeling langs de zee met de rustgevende geluiden van de golven, een heerlijke frisse boswandeling, of je hoofd lekker leeg maken door de frisse wind in je haren te voelen door een eind te fietsen.

Nieuwe uitdaging.

Ik ben heel dankbaar dat ik dit werk heb kunnen doen. Nu heb ik mij op het schrijven gericht, het zat mij als kind al in de vingers. En ik heb sterk het gevoel daarmee aan te slag te gaan, wie weet…Met plezier volg ik al een cursus korte verhalen schrijven, en nu hoop ik te kunnen gaan bloggen. Spannend hoor, zo hoop ik op deze manier voor anderen wat te kunnen betekenen.

Ik zal mijzelf even voorstellen: mijn naam is Brigitte, ik ben 58 jaar en alleenstaand. En ik woon in den Burg, op het mooie eiland Texel.

‘Zoals U wilt dat de mensen u doen, doet u hun ook zo.’

Lukas 6:31

Uncategorized