Genieten van het leven

Afgelopen donderdag had ik Connect (kring voor jongeren tussen ongeveer de 18 en 30 jaar) van de kerk en het ging over werk en geld. We behandelden hoofdstuk 2 uit het boek Zinvol leven van Stefan Paas en Siebrand Wierda. Aan hand van prediker 2 ging het over werk. Ik vond het verhelderend en deel graag iets met jullie.

Prediker

Als je Prediker leest, lijkt het soms alsof Salomo, de schrijver van Prediker, in een (winter)dip zit. ‘Lucht en leegte, zegt Prediker, lucht en leegte, alles is leegte’ (Pred. 1:2). Niet echt positief, zou je zeggen. Toch zet het wel aan het denken: wat is eigenlijk de zin van het leven en alles wat ik doe? En in dit geval: wat is de zin van werken?

Wat levert werken uiteindelijk op?

Salomo heeft niet stil gezeten. Hij zegt:

Ook ik heb de grootste dingen ondernomen: ik heb voor mezelf paleizen gebouwd en wijngaarden gepland. Ik heb tuinen en parken aangelegd en daarin tal van vruchtbomen geplant. Ik heb waterbekkens gegraven om een bos met jonge bomen te bevloeien. Ik heb slaven en slavinnen gekocht, en ook hun kinderen werden slaven in mijn huis. Ik bezat talrijker runderen, schapen en geiten, meer dan iedereen die voor mij in Jeruzalem heeft geregeerd. Ik heb goud en zilver opgestapeld en in de rijkdom gedeeld van koningen en landen. Ik heb zangers en zangeressen aangesteld en het genot geproefd van vele, vele vrouwen. Grootse dingen heb ik ondernomen en meer bezit vergaard dan iedereen die vóór mij in Jeruzalem heeft geregeerd. En bij alles wat ik voor mezelf verworven had, behield ik ook mijn wijsheid (Prediker 2: 4-9).”

Eigenlijk had Salomo alles wat zijn hart begeerde. Niet door enkel koning te zijn, maar ook door hard te werken. Maar uiteindelijk ziet hij dat hij er uiteindelijk niks aan heeft. Hij moet het na zijn dood nalaten aan zijn opvolger, die er niks voor hoeft te doen. Wat levert het dan eigenlijk op? Je werkt en zwoegt, maar uiteindelijk kan het je enkel uit je slaap houden.

Geniet er maar van

Uiteindelijk zegt hij:

Het is daarom nog maar het beste voor een mens dat hij zich aan eten en drinken tegoed doet en volop geniet van alles wat hij heeft verworven.

Prediker 2:24

Oftewel, geniet er maar van. Genieten van werk is iets van de laatste tijd. Dat werk leuk moet zijn, is niet altijd zo beleefd. Nog niet zo lang geleden werkte de man om zijn gezin te onderhouden. De vrouw deed dan het huishouden. Daarom moest de man genoeg verdienen om eten te kopen, de hypotheek en rekeningen te betalen, etc.

Werk mag leuk zijn

Tegenwoordig mag werk leuk zijn. Het is zelfs een van de grote waarden van de nieuwste generaties geworden. En ook oudere mensen beginnen het wel te zien.

Ik heb een tijd in een kringloop voor Red een Kind gewerkt en daar sprak ik een andere vrijwilliger, die inmiddels met pensioen was. Hij zei dat hij spijt had dat hij in zijn leven zo veel had gewerkt en raadde mij ook aan om leuk werk te zoeken en maximaal 32 uur te werken, zodat ik ook tijd houd voor mijn gezin (al zijn wij nu met zijn tweeën).

Werk mag dus leuk zijn. Mensen die zijn opgegroeid in de tijd dat werk was om de kost te verdienen en hun gezin te onderhouden, kunnen spijt hebben van hun werkend leven en er zitten nog verschillende mensen in een baan die ze eigenlijk niet leuk vinden, maar waar zij genoeg mee verdienen om de kost te verdienen.

Wat is de ondergrens?

Tijdens kring kwam ook de vraag naar voren wat de ondergrens is. Wil jij minder verdienen voor leuker werk? Ik gaf aan dat ik eigenlijk niet minder zou willen verdienen als ik werk zou gaan doen wat ik leuk vindt. Of ik kan fulltime freelancer/zzp’er worden. Echter merk ik dat ik stabiliteit belangrijker vindt.

Ook heb ik er wel eens over nagedacht om minder te gaan werken, bijvoorbeeld 28 of 24 uur per week, zodat ik nòg meer tijd heb voor andere dingen en om dingen met mijn vrouw te gaan doen. Echter speelt ook daar mee dat ik niet minder wil verdienen.

Genieten

Uiteindelijk gaat het er om te genieten. Als je allebei fulltime werkt en een groot huis hebt, maar je bent eigenlijk nooit thuis (alleen om te slapen en af en toe ’s avonds), wat heb je er dan aan? En dat is denk ik wat Salomo bedoelt: niet leven om te werken, maar werken om te leven. Genoeg verdienen om (samen) het gezin te onderhouden en een hypotheek te bepalen, maar je gezegend weten met wat je hebt en niet alsmaar meer te willen.

Samen genieten

Uncategorized